شماره مصوبه شورای عالی اداری : 181/13 . ط
تاریخ مصوبه شورای عالی اداری : 29/3/1380
كلیه وزارتخانه ها. سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور
شورای عالی اداری در هشتاد و نهمین جلسه مورخ 23/3/1380، در اجرای بند «هـ» ماده (2) و بند (4) قسمت «ب» ماده (1) قانون برنامه سوم توسعه، به منظور حركت به سمت تمركز زدایی از اداره امور و توزیع منطقی اختیارات و مسئولیت ها بین واحدهای مركزی و استانی و ایجاد تشكیلات مناسب برای تجمیع كلیة, فعالیت های مربوط به یك وزارتخانه در سازمان استانی واحد، تصویب نمود :
1- سازمان استان، واحد سازمانی تابعة وزارتخانه است كه به منظور اعمال اختیارات و انجام وظایف وزارتخانه در استان تشكیل و كلیة وظایف و واحدهای تابعة وزارتخانه، در استان در آن تجمیع می گردند. وظایف و اختیارات سازمان استان عبارت است از :
1/1- انجام كلیة امور مربوط به وزارتخانه در سطح استان
2/1- پیشنهاد برنامه و بودجة سالانه سازمان به مراجع ذیربط جهت تصویب در چارچوب سیاست های عمومی دولت و بخش
3/1- اجرای سیاست ها و خط مشی های ابلاغی از طرف وزارتخانه متبوع
4/1- ارایه گزارش عملكرد سازمان به استانداری و وزارتخانة متبوع و دستگاه های نظارتی قانونی
5/1- نظارت بر حسن انجام وظایف شعب و نمایندگی های شركت های وابسته به وزارتخانه در سطح استان
6/1- پیشنهاد اصلاح ساختار های مدیریتی به وزارتخانه متبوع و نمودار تشكیلاتی و ساختار نیروی انسانی سازمان و هر گونه تغییر و اصلاح در آن به سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان.
7/1- انجام امور محوله از طرف نهادهای ذیصلاح استانی در راستای سیاست های عمومی دولت و بخش
8/1- همكاری و هماهنگی با سازمانها و واحدهای اجرایی استان در پیشبرد برنامه های استانی
تبصره 1 : آن دسته از شركتهای دولتی كه گسترده و قلمرو وظایف آنها استانی است و برای انجام آنها ضرورتی به تبعیت از حوزة مركزی شركت متبوع خود در امور اجرایی ندارند به صورت وابسته به سازمان استانی وزارتخانه مربوط اداره خواهند شد.
تبصره 2 : سازمان استان در وزارتخانه هایی تشكیل خواهد شد كه با تشخیص سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور امكان اجرای این مصوبه در آنها فراهم باشد.
2- رئیس سازمان با انتخاب و حكم وزیر منصوب می شود و به صورت زیر در دو زمینه پاسخگو خواهد بود :
1/2- مسئولیت پاسخگویی به وزیر در زمینة طرح ها و وظایف ملی و تحقق سیاست ها و برنامه های وزارتخانه متبوع در استان
2/2- مسئولیت پاسخگویی به استاندار در زمینه تحقیق سیاست ها و برنامه های وزارتخانه در استان و نیز تحقق برنامه ها و تصمیمات نهادهای تصمیم گیر استانی
تبصره : در انتخاب رئیس سازمان استان، هماهنگی لازم با استاندار به عمل خواهد آمد.
3- سطح مدیریتی «رئیس سازمان استان» بالاتر از مدیر كل و پائین تر از معاون وزیر خواهد بود. گروه شغلی، شرایط احراز و میزان فوق العاده های روسای سازمان های استانی با توجه به پیچیدگی و گستردگی حیطة وظایف، حسب مورد با تصویب شورای امور و استخدامی كشور، شورای حقوق و دستمزد و سایر مراجع قانونی تعیین خواهد شد.
تبصره 1 : سطح مدیریتی معاون رییس سازمان استان معادل سطح «مدیریت» خواهد بود.
تبصره 2 : غزل و نصب مدیران و مسوولان واحدهای استانی سازمان های تجمیع شده در سازمان استان بنا به پیشنهاد رییس سازمان استان و تأیید رییس سازمان مركزی و حكم رئیس سازمان استان خواهد بود .
4- ضوابط تشكیلاتی سازمانهای استانی ظرف مدت 2 ماه با رعایت بند « پ » ماده 5 آیین نامه اجرایی بند «الف» ماده 3 قانون برنامه سوم توسعه موضوع تصویب نامه شماره 145 /ت 23842 ة – مورخ 12/2/1380 هیأت وزیران توسط سازمان مدیریت و برنامه ربزب كشور ابلاغ خواهد شد .
5- وزارتخانه ها موظفند نسبت به انجام تغییرات لازم در ساختار تشكیلات مركزی سازمان هایی كه واحد استانی آنها تجمیع می شود متناسب با شرایط جدید و به نحوی كه در چارچوب سیاستها و ببرنامه های كلان وزارتخانه ، وظیفه برنامه ریزی و هماهنگی و نظارت بر امور تخصصی واحدهای استانی مرتبط با خود را عهده دار باشند ، اقدام نمایند .
6- با ایجاد سازمان استان برای هر یك از وزارتخانه ها ، كلیه امكانات ، اعتبارات ، تعهدات ، اموال و دارایی ها و كاركنان واحدهای تابعه دراستان به سازمان استان منتقل و تحت مدیریت واحد اداره می شوند .
7- كلیه وزارتخانه ها مكلفند ظرف مدت 2 ماه پس از تشكیل سازمان استان ،نسبت به تفكیك وظایف ستاد مركزی وزراتخانه و سازمان استانی با رعایت موارد زیل اقدام و مراتب را به تائید سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور بر :
1/7- تجمیع فعالیت های مربوط به وزارتخانه
( به جز شركت هایی كه مشمول مفاد تبصره بند ژ «1» نمی باشند ) در سطح استان ها در واحدهای سازمانی یكپارچه با رعایت اصل كوچك سازی و عدم گسترش تشكیلات دولت
2/7 – انتقال اختیارات و مسئولیت های اجرایی به سازمان استان .
3/7 – تقویت جنبه های اعمال حاكمیت و برنامه ریزی، سیاستگذاری، هدایت و نظارت وزارتخانه و حذف تصدی های غیر ضرر
4/7 – پیش بینی ثبات لازم در وظایف و ساختار سازمانی واحدهای استانی به گونه ای كه امكان برنامه ریزی و پیگیری امور اجرایی در كوتاه مدت و میان مدت وجود داشته باشد .
5/7 – تنظیم روابط واحدهای استانی با سایر واحدهای وابسته غیر قابل ادغام در سازمان استان ( نظیر شركت ها)
6/7 – تنظیم روابط سازمان استان با ستاد مركزی
7/7 – تعیین نحوة مشاركت واحدهای استان در تنظیم سیاست ها و خط مشی های دستگاه های اجرایی
8- سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور موظف است ظرف مدت 6 ماه نسبت به تشكیل سازمان استانی وزارتخانه ها اقدام نماید.
9- مسئولیت اجرای این مصوبه با همكاری وزارتخانه ها به عهده سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور می باشد و دبیرخانه شورای عالی اداری گزارش پیشرفت اجرای مصوبه را در پایان سال 1380 به شورای عالی اداری ارایه خواهد كرد.
محمد رضا عارف
معاون رییس جمهور و دبیر شورای عالی اداری
ایجاد انسجام در واحدهای استانی سازمان های دولتی
شماره مصوبه شورای عالی اداری : 655/13 . ط
تاریخ مصوبه شورای عالی اداری : 3/4/1381
سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور
شورای عالی اداری در نود و دومین جلسه مورخ 2/4/1381 بنا به پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور به منظور اصلاح ساختار تشكیلات دستگاه های اجرائی و جلوگیری از انجام وظائف موازی و ایجاد انسجام در واحدهای استانی سازمان های دولتی تصویب نمود:
الف: جهت ایجاد انسجام در واحدهای استانی سازمانی های دولتی اقدامات ذیل صورت پذیرد :
1- واحدهای استانی سازمان ها و مراكز و مؤسسات وابسته به سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور با حفظ مأموریت ها و وظایف سازمانی در سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان ادغام می گردند.
2- واحدهای استانی سایر سازمان ها كه در سطح استان ها بیش از یك واحد سازمانی دارند و مشمول مصوبه شماره 181/013 ط. مورخ 29/3/1380 شورای عالی اداری مبنی بر تجمیع واحدهای استانی نمی باشند (اعم از سازمان هایی كه براساس مقررات شركت های دولتی اداره می شوند و یا سایر سازمان ها) در یكدیگر ادغام و سطح سازمانی واحدهای تجمیع شده متناسب با حجم و اهمیت وظائف آن به تشخیص سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور تعیین می گردد.
3- اموال، دارائی ها، اعتبارات و پرسنل واحدهائی گه در واحدهای استانی سازمان مركزی ادغام می گردند جزء اموال، دارائی، اعتبارات و پرسنل سازمان مركزی قرار می گیرند.
4- آن قسمت از مقررات مذكور در مصوبه شماره 181/013 ط مورخ 29/3/1380 شورای عالی اداری در مورد تجمیع واحدهای استانی وابسته به وزارتخانه ها كه با مفاد این مصوبه مغایرت ندارد برای سازمان های فوق الذكر لازم الاجرا می باشند.
ب : مركز آموزش مدیریت دولتی و مؤسسه عالی پژوهش در برنامه ریزی و توسعه وابسته به سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور با كلیه اموال، دارائی ها، اعتبارات و پرسنل در یكدیگر ادغام و عنوان آن موسسه آموزش و پژوهش مدیری و برنامه ریزی می گردد. كلیه فعالیت های آموزشی و پژوهشی دو سازمان یاد شده به ترتیب در معاونت های اموزشی و پژوهشی موسسه مذكور سازماندهی می گردند.
تشكیلات موسسه فوق الذكر بر اساس ضوابط ساختار تشكیلاتی وزارتخانه ها و سازمان های مستقل (بخشنامه شماره 28216/105 مورخ 25/2/81) حداكثز ظرف مدت دو ماه با تأیید سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور به موارد اجرا گذاشته می شود.
سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور مسئول حسن اجرای این مصوبه بوده و گزارش اجرای آن را به شورای عالی اداری ارائه می نماید.
من ا... التوفیق
محمد ستاری فر
معاون رییس جمهور و دبیر شورای عالی اداری
ضوابط تشكیلاتی سازمان استان وزارتخانه ها
شماره بخشنامه : 18427/105
تاریخ بخشنامه : 8/11/1380
بخشنامه به كلیه وزارتخانه ها
در اجرای بند 4 مصوبه شماره 181/013ط مورخ 29/3/1380 شورای عالی اداری به پیوست ضوابلط تشكیلاتی سازمان استان وزارتخانه ها ابلاغ می گردد، خواهشنمند است دستور فرمایید پیشنهادهای لازم را در چارچوب ضوابط مذكور تهیه و برای بررسی و تایید به این سازمان ارسال نمایند .
توفیق، عزت و سربلندی براش ما خواستاریم
من ا... التوفیق
محمد ستاری فر
معاون رییس جمهور و دبیر شورای عالی اداری
ضوابط تشكیلاتی سازمان استان وزارتخانه ها
در اجرای بند 4 مصوبه شماره 181/013ط مورخ 29/3/1380 شورای عالی اداری به پیوست ضوابلط تشكیلاتی سازمان استان وزارتخانه ها ابلاغ می گردد، خواهشنمند است دستور فرمایید پیشنهادهای لازم را در چارچوب ضوابط مذكور تهیه و برای بررسی و تایید به این سازمان ارسال نمایند .
موضوع بند 4 مصوبه شماره 181/013ط مورخ 29/3/1380 شورای عالی اداری در اجرای مصوبه شماره 181/013ط مورخ 29/3/1380 شورای عالی اداری موضوع تشكیل سازمان استانی وزارتخانه ها، كلیه وزارتخانه ها مكلفند واحدهای استانی ذی ربط و مؤسسات وابسته (به استثنای شركت های مستقل دولتی) را در قالب سازمان استان تجمیع نمایند. در این رابطه لازم است ضمن رعایت موارد مندرج در بند 7 مصوبه مذكور در زمینه تفكیك وظایف ستاد مركزی و سازمان های استانی، تشكیلات سازمان استان را طبق ضوابط ذیل تهیه و به این سازمان پیشنهاد نمایند :
1- وزارتخانه ها موظفند شرح وظایف و پست های سازمانی سازمان استان را حداكثر تا سقف تعداد كل پست های سازمانی مصوب موجود واحدهای تجمیع شده و با جهت گیری واگذاری وظایف اجرایی به بخش غیر دولتی و حذف وظایف تكراری و غیر ضرور، تنظیم و برای تأیید به این سازمان ارسال نمایند.
تبصره ـ پست هایی كه به استناد مصوبه شماره 46/14 مورخ 31/1/1379 شورای عالی اداری حذف شده است مورد محاسبه قرار نمی گیرد.
2- در وزارتخانه هایی كه حداقل 2 «اداره كل» یا «مدیریت» مستقل آنها در استان وجود داشته باشد، با تجمیع آنها سازمان استان تشكیل می شود.
3- بالاترین سطح سازماناستان «رییس سازمان استان» است. در صورتی كه پیش بینی اتموری نظیر، روابط عمومی، بازرسی و پاسخگویی به شكایات، حقوقی، حراست و گزینش در تشكیلات سازمان استان ضرورت داشته باشد، امور فوق الذكر حتی الامكان در قالب پست های سازمانی محدود و به صورت مركب و چند پیشه در حیطه نظارت «رییس سازمان» در نظر گرفته می شود.
4- «معاونت» و «مدیریت» پس از رییس سازمان دومین سطح توزیع اختیارت و مسولیت ها در سازمان استان می باشد.
تبصره : معاونان سازمان استان هم سطح مدیر می باشند.
5- منظور از «معاونت» و «مدیریت» در این ضوابط، سطوح سازمانی هستند كه انجام مجموعه ای از وظایف متجانس سازمان استان را عهده دار می باشند.
1/5- در تشكیلات سازمان های استان امور پشتیبانی حتی المكان در قالب یك واحد سازمانی سازماندهی می شود.
6- چنانچه ماهیت وظایف معاونت یا مدیریت سازمان استان در زمینه فعالیت های كارشناسی نظیر امور مطلعاتی، نظارتی و تحقیقاتی باشد واحد تابعه آنها با عنوان «گروه» سازماندهی می شود.
1-6- گروه سطح سازمانی است كه یك یا چند فعالیت مطالعاتی و تحقیقاتی از وظایف «معاونت» یا «مدیریت» را بر عهده دارد. گروه فاقد واحد تابعه است و در رأس آن رییس گروه (كارشناس) قرار می گیرد. در گروه پست «معاون» پیش بینی نمی شود.
2/6- هر گروه متناسب با وظایف و مأموریت های محوله حداقل دارای 5 پست سازمانی خواهد بود.
3/6- تركیب پست های سازمانی «گروه» مشتمل بر «كارشناسی» و كاردانی است.
7- اداره عهده دار انجام بك یا چند فعالیت فرعی متجانس از وظایف «معاونت» یا «مدیریت» می باشد. ماهیت وظایف «اداره» كارشناسی و اجرایی است و در رأس اداره «رییس» قرار می گیرد.
1-7- هر اداره كه فعالیت كارشناسی آن نسبت به فعالیت های اجرایی بیشتر باشد متناسب با مأموریت ها و وظایف محوله حداقل دارای 7 پست سازمانی خواهد بود كه در این صورت حداقل 4 پست آن باید كارشناسی باشد.
2/7- اداراتی كه غالب فعالیت های آنها اجرایی است (نظیر : امور پشتیبانی مشتمل بر اداری، مالی و خدماتی) بر اساس تنوع و تعدد فعالیت ها حداقل با 15 پست سازمانی ایجاد می شوند.
تبصره ـ در ادارات اجرایی بر حسب تنوع و تعدد فعالیت های هر اداره، پست مسوول پیش بینی می شود.
3/7- در تشكیلات ادارات اجرایی كه از تعدد، تنوع و كثرت وظایف برخوردار باشند، با تشخیص سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور می توان یك پست «معاون» پیش بینی نمود.
4/7- در صورت ضرورت می توان در تشكیلات حوزه ریاست گروه یا اداره بر اساس این ضوابط ایجاد نمود.
8- پست كارشناس مسوول را می توان در تشكیلات حوزه ریاست، معاونت، مدیریت، گروه و اداره كه غالب وظایف آن كارشناسی باشد (موضوع بند 1/7) ایجاد نمود مشروط بر آنكه حداقل 2 پست «كارشناسی» و «كاردان» را تحت نظارت داشته باشد.
9- در صورتی كه نوع وظایف و مأموریت ها ایجاد نماید، كه معاون یا مدیر به طور مستقیم با كاركنان ذی ربط در ارتباط باشند و نیازی به ایجاد سطوح سرپرستی «گروه» و «اداره» نباشد، می توان معادل حداقل پست های تعیین شده برای سطوح فوق الذكر، به طور مستقیم تحت نظر معاونت یا مدیرت پست سازمانی ایجاد نمود.
10- به منظور هماهنگی و نظارت بر كار «گروه ها» و «ادارات» برای حداقل هر 3 «گروه» یا هر 3«اداره» و یا حداقل 5 «كارشناس مسوول» یك «معاونت» یا «مدیریت» ایجاد می شود. مشروط بر آنكه تعداد معاونت ها و مدیرت ها از 80 درصد سطوح مدیریتی و سرپرستی در ابتدای برنامه سوم توسعه تجاوز نكند. (به استناد بند پ ماده 5 برنامه جامع نیروی انسانی مصوبه شماره 5145/ت 23842هـ مورخ 12/2/1380)
1/10- در حیطه نظارت مدیریت ها می توان یك پست «معاون» ایجاد نمود.
تبصره : در صورتی كه در تشكیلات مدیریت «اداره» یا «گروه» پیش بینی نشده باشد، یك پست معاون دیگر می ـوان اضافه نمود.
2/10- حداكثر تعداد پست های سازمانی در سطوح سازمانی تعریف شده در این ضوابط معادل دو برابر حداقل های تعیین شده خوادهد بود.
11- سطح تشكیلاتی واحدهای دستگاه های اجرایی مستقر در شهرستان ها حداكثر برابر سطح سازمانی «اداره» می باشد و ضوابط تشكیلاتی آن متعاقباً ابلاغ می گردد.
12- رییس سازمان استان مكلف است سیاست های تخصصی دستگاه مركزی واحدهای مستقل تجمیع شده را در انجام فعالیت های مربوط رعایت نماید.